Moje první "Baby shower" - na co se můžu jako host připravit?

Dostali jste pozvánku na baby shower a nevíte, co vás čeká? Nezoufejte! Baby Shower je trend, který k nám přišel ze Západu, a pozvolna získává na oblíbenosti i u nás, v Čechách. V Muffinmode jsme si pro vás připravili krátký přehled o tom, co to vlastně Baby Shower je, kdy se pořádá, a jak se na ní co nejlépe připravit, tak abyste mohli zazářit!

Co to vlastně znamená baby shower?

Pokud umíte anglicky jen trošku, název Baby Shower by vás mohl snadno přivést v omyl. Baby shower totiž neznamená sprchu pro miminko, ale odvozuje se od anglického slovesa “to shower”. To, kromě sprchování, překládáme také jako “zahrnout, či zasypat”. V případě Baby Shower se tedy jedná o zahrnování nastávající maminky dárky pro miminko, či drobnostmi, které jí mateřství co nejvíce usnadní.

Kdy a kdo baby shower pořádá?

Je pravidlem, že Baby Shower pořádáme po ukončeném sedmém měsíci těhotenství a před začátkem devátého měsíce, nebo nejpozději 3 týdny před porodem. Ptáte se proč? Po sedmém měsíci těhotenství už má miminko vyvinuté všechny nejdůležitější funkce, tudíž si maminka může trošku oddechnout. Tři týdny před porodem jsou zase již riskantní z důvodu možného předčasného porodu.

Baby Shower nejčastěji připravují kamarádky nebo tetičky. Pokud i vy pomáháte s organizací Baby Shower, nezapomeňte na zlaté pravidlo - slovo nastávající maminky má největší váhu. Pokud víte, že čeká holčičku, ale nemá ráda růžovou barvu, zvolte jinou a vytvořte prostředí, ve kterém se bude cítit příjemně.

Koho na baby shower nejspíše potkám?

Ačkoli se má za to, že je Baby Shower pouze ženská záležitost, dnes to již není pravidlem. Kromě babiček, tetiček a kamarádek jsou často zváni i tatínkové, bratři či rodinní přátelé, zkrátka každý, koho mají nastávající rodiče v oblibě. Pro první miminko pořádáme Baby Shower, pro druhé a další v pořadí již mluvíme o takzvaném “Sprinkle” (z angličtiny překládáme jako lehký deštík), což je menší a skromnější obdoba baby shower.

Co se bude dít? 

Abychom lépe pochopili tradici Baby Shower a její účel, pojďme se společně podívat na její původ. Ač si většinou mylně myslíme, že se tento zvyk zrodil ve Spojených Státech, podíváme-li se do historie baby shower, zjistíme, že má své kořeny ve východních kulturách již více jak tři tisíce let. Prapůvodem baby shower je nespíše védský rituál Seemantham z Indie. Při tomto rituálu byla těhotná žena obdarovávána ostatními ženami sušeným ovocem a jinými pochoutkami, o kterých se věřilo, že podpoří správný vývoj dítěte. Rituál se pořádal v sedmém měsíci těhotenství, protože se předpokládalo, že je plod již schopen vnímat zvuky. Rytmicky opakovaná mantra pak oslavovala těhotnou ženu společně s hinduistickou bohyní Lakšmí, jako bohyní hojnosti, bohatství a prosperity.

Za dnešní podobu Baby Shower může poválečný baby boom z již zmiňovaného USA z padesátých let. Účel Baby Shower v té době byl více praktický, a to získat od hostů co nejvíce darů pro miminko.

V dnešní době je Baby Shower ve znamení dobré společnosti, zábavy a různých her. Mezi nejoblíbenější patří sázka na váhu, výšku a přesné datum narození dítěte; malování na bodýčka; psaní vzkazů pro miminko; nebo pro aktivnější společnost můžete uspořádat babylimpiádu (překážková dráha mezi hračkami, házení plenek na koš).

Na párty také nechybí různé občerstvení, balónky, a fotografie nastávajících rodičů v jejich dětských letech.

Nejlepší dárek

I když dary nejsou v dnešní době tak účelové jako v padesátých letech, je žádoucí nějaký dar pro miminko a maminku donést. Pokud si nevíte rady, jaký dárek koupit, využijte dárkových balení a boxíků, které jsou předpřipravené od odborníků speciálně na Baby Shower!

                          18783 408-3 1207-1

My v MuffinMode jsme si pro vás přichystali hned několik verzí, a to boxíky s výbavičkou z organické bavlny nebo ze zázračné merino vlny - to je termoregulační materiál, který sám chladí či hřeje podle okolní teploty. Soupravičky jsou kombinované v několika verzích, v základu většinou z overálku, čepičky a bodýčka. V boxíkách 4D pak najdete i kalhoty k bodýčku a v luxusním boxíku 5D i přítulného medvídka. Všechny soupravičky jsou zabalené v krásných dárkových baleních, na výběr z několika roztomilých Unisex designů.

Untitled design (24)

U miminek je žádoucí myslet na citlivost pokožky, a také praktičnost bodýček. Praktické otevírání bodýček, čepička s obrácenými švy, aby miminko netlačilo či hypoalergenní materiály jsou jen jedny z mála předností, které tyto boxíky nabízejí. Budoucí mamince tak jistě usnadní spoustu starostí a bude vám vděčná ještě dlouho po Baby Bhower :).

Přejeme vám krásné prožití oslavy příchozího miminka! Rádi vám pomůžeme s výběrem vhodného dárku, proto se na nás neváhejte obrátit s žádostí o radu :)