Jak pečovat o dětské oblečení z merino vlny: Praktický průvodce

Oblečení z merino vlny je základ každého dětského šatníku, o který se stará milující maminka. Pokud jste už pořídila nebo se právě chystáte ke koupi funkčního materiálu z úžasné ovčí vlny, nezapomeňte se o tyto kousky dětského oblečení dobře starat. Odměnou vám bude téměř nesmrtelný kousek oděvu, který budou postupně dědit všechny vaše ratolesti. Jak ale dětské oblečení z merino vlny správně prát a sušit? To vám prozradí náš praktický průvodce.

Untitled design (57)

Merino oblečení patří na šňůru

I když se vaše dítko během hry venku pořádně zpotí, neznamená to, že svršky z merina musí ihned putovat do koše na špinavé prádlo. Tento přírodní materiál totiž díky svým vlastnostem nezadržuje zápach, bohatě tedy postačí oblečení z merina pověsit na šňůru a vyvětrat. Díky ovčímu tuku navíc merino vlna působí antibakteriálně, eliminuje bakterie, roztoče i mikroorganismy. Díky těmto úžasným vlastnostem merino vlny tedy není nutné prát oblečení po každém použití.

Buďte k merinu šetrní

Nejšetrnější cestou, jak vyprat dětské oblečení z merino vlny, je praní v ruce. I to má však svá úskalí, kterým můžete narušit funkčnost oblečení. Prádlo proto nechte nejdříve namočit, pokud jsou na něm jakékoliv flíčky, použijte žlučové mýdlo, kterým skvrnu lokálně potřete. Vyhněte se však drhnutí špíny, materiál spíše „masírujte“ a snažte se flek odstranit bez zbytečného tření. Tím zabráníte vzniku chloupků a žmolků. Ždímejte pak stejně opatrně, s prádlem nekruťte, vodu pouze vymačkejte, ideálně do ručníku.

Dětské oblečení z merina perte na program vlna

Pokud ale nemáte čas, nebo se vám zkrátka jen nechce stát na umyvadlem, nic se neděje. Jestliže dodržíte pár zásadních kroků, pračka vašemu merino oblečení v žádném případě neublíží. Než vložíte prádlo do bubnu vaší pračky, nezapomeňte jej otočit naruby. Zabráníte tak vzniku pracích žmolků. Oděvy z merino vlny perte na 30–40 °C, při odstřeďování by otáčky měly dosahovat 400 až 600 za minutu. Většina chytrých praček ale dnes již má program vlna, který nastavování teploty i odstřeďování odvede spolehlivě za vás. Než na pračce zmáčknete tlačítko start, nezapomeňte na šetrný prací prostředek, v ideálním případě určený přímo na vlnu, který obsahuje lanolin. Tato látka pečuje o srst ovcí, zachováte tak měkkost oblečení a zároveň pomůžete zajistit izolační vlastnosti a voděodolnost materiálu. A nezapomeňte, při praní dětského oblečení z merino vlny NIKDY nepoužívejte aviváž. Ta totiž narušuje vlákna ovčí vlny, a znehodnocuje termoizolační vlastnosti prádla.

Merino nerado sušičku prádla

Nechcete-li mít dětské oblečení o číslo menší, nedávejte merino do sušičky. Dobře ho pověste, nejlépe na čerstvém vzduchu. Pokud jste blázni do přírodních materiálů stejně tak jako my a máte tu možnost, pověste oblečení naplocho, merino tak krásně udrží svůj tvar.

Dětské oblečení z merino vlny nežehlete

Merino oblečení se nemačká, pokud jej tedy správně pověsíte, odpadá vám nutnost žehlení. Pokud ale z jakéhokoliv důvodu právě berete do ruky žehličku a na prkně jsou kousky z merino vlny už připravené, oblečení vždy žehlete naruby a nejlépe přes tenký materiál jako je například gáza. Pokud to vaše žehlička umí, vyberte na ní vždy nejnižší program na vlnu a hedvábí.

Merino mají rádi moli

Jako každé vlněné oblečení, i merino často vyhledávají šatní moli. Riziku, že se pustí i do vaší skříně, se dá ale předcházet například výběrem pracího prostředku. V drogerii tak sáhněte po přípravcích na praní, které jsou určené přímo pro merino vlnu. Ty totiž obsahují výtažek z cedru, který molům nechutná. Pokud se vám nechce prát ve speciálním přípravku, zakoupit můžete pytlíčky s bylinkami či jinou ochranu šatníku.

Než odstřihnete cedulku, čtěte!

Většina nově pořízených kousků dětského oblečení z merina má na sobě návod, jak se o něj správně starat, aby majiteli co nejdéle posloužil. U oblečení z merino vlny tomu není jinak. Než tedy vezmete do ruky nůžky a odstřihnete cedulku, která často nepříjemně kouše, dobře si prohlédněte, co výrobce doporučuje. Pokud na dětském merino oblečení takový návod nenajdete, řiďte se tímto průvodcem.

 

Celou nabídku merino oblečení pro děti najdete zde

cela nabidka merino obleceni pro deti