Jaké pyžamo vybrat pro nejlepší spánek miminka?

Dobrý spánek je čím dál tím víc probírané téma, proto i my přicházíme s radou, jak vašim dětem zajistit to nejlepší noční pohodlí. Každá maminka ví, že miminko prvních několik měsíců svého života spíše prospí, a pořádná sranda s ním začíná být až kolem jednoho roku. Proto je velmi důležité zvolit na noční snění co největší komfort, ať už se jedná o kvalitní dětskou matraci, nebo o správný materiál a střih pyžámka. 

I když to s námi v dětství naši rodiče mysleli dobře, občas jsme si vytáhli černého Petra na kousací svetr, škrtící punčocháče nebo absolutně nepohodlnou kombinézu. Ač se jedná o vcelku “maličkost”, každý si dokážeme více než živě vybavit ten nepříjemný pocit diskomfortu, a jak moc jsme se těšili, kdy už z této věci vyrosteme a nebudeme ji muset nosit. Jelikož si malé miminko ještě neumí říct, kde ho oblečení škrtí či nedejbože kouše, pojďme raději předejít zbytečnému pláči výběrem těch správných materiálů. Ušetříme si tak několik zbytečně proplakaných nocí.

Dětské pyžamo jako základ dobrého spaní

Jak u dětského pyžámka, tak i u toho pro dospěláky obecně platí, že méně je více. Čím méně ozdobných knoflíků či cvočků, kapsiček nebo zbytečných švů na pyžamu najdeme, tím získáváme větší šanci, že nás nebude nikde nic tlačit a můžeme si poklidně snít... Ale teď už k materiálům:

Fleece

Fleece dnes patří mezi velmi oblíbené materiály, a to především díky jeho lehkosti a prodyšnosti. Kvalitní fleece se také jen tak snadno nevytahá ani nepomačká. Velmi dobře se v něm pohybuje a při spánku máme pocit, jako bychom spali nazí.

Tento huňatý materiál nás v zimě krásně zahřeje, ovšem na léto už bychom volili z nabídky jiných látek. Pro miláčky domácích zvířátek tento materiál zásadně nedoporučujeme, jelikož na sebe vmžiku nalepí chlupy a alergeny z celého širého okolí. Ač fleece nabízí mnoho výhod, stále se jedná pouze o syntetický materiál, konkrétně polyester, který řadíme mezi plasty.

Mínusem fleecu je, že při praní vypouští do odpadních vod mikrovlákna, která jsou následně zkonzumována rybami a tak se snadno dostávají i do našich těl. Za posledních několik let proto výroba fleecu klesá, jelikož byl prokázán jeho silně negativní účinek na životní prostředí, a to především kvůli těžkým chemikáliím, které se používají na jeho produkci. Společně s nadměrnou spotřebou fosilních paliv se tak jedná o největšího “znečišťovatele” mezi látkami.

Flanel

Flanel je na dotek velmi příjemný materiál, který se tradičně vyráběl z vlny, avšak v dnešní podobě známe flanel spíše z bavlny či syntetiky. Flanel je odolný a prodyšný, je přirozeně velmi jemný, proto se nemusíte bát nežádaného podráždění pokožky. Taky krásně hřeje, ale bohužel má tendenci žmolkovatět. Některé druhy flanelu se mohou mačkat, což může vyžadovat více času za žehlicím prknem. Tento materiál je sice vcelku nenáročný na údržbu, ale při praní na vyšší teploty se může snadno srazit a po vyprání oblečení neschne tak rychle jako v případě syntetických tkanin.

Bavlna

Bavlnu dnes najdeme v každém obchodě, především proto, že se s ní snadno pracuje. Je lehká a bez syntetických příměsí i velmi prodyšná. Snadno se však vytahuje a po chvíli začne žmolkovat, pokud nejde o kvalitní bavlnu. Dalším velkým mínusem je opravdu obří energetická zátěž na její výrobu, která za sebou nechává markantní uhlíkovou stopu. Proto je lepší volit organickou bavlnu s označením GOTS, která šetří až o 91% více spotřebované vody než obyčejná bavlna, redukuje uhlíkovou stopu na půlku a nepoužívá žádné chemické látky.

            

V našem e-shopu naleznete velmi kvalitní bavlněná pyžama, která se po chvíli nevytahují ani nežmolkují, a také několik pyžám vyrobených z biobavlny GOTS, protože nám na naší planetě záleží.

Merino vlna

Merino vlna je učiněný zázrak. Jedná se o čistě přírodní vlnu z oveček druhu Merino, které se nejčastěji vyskytují na Novém Zélandu a v Austrálii. Merino vyniká především díky svým termoregulačním schopnostem. To znamená, že skvěle vyvažuje okolní teplotu. Takové Merino pyžámko vaše miminko v zimě krásně zahřeje a v létě zase příjemně ochladí.

 

Na našem e-shopu můžete navíc najít pyžámka s rozdílnou tloušťkou látky, a přizpůsobit si tak příjemné spaní po celý rok. Vlna je také samočisticí, prát pyžámko tedy nemusíte tak často, a když už, tak jen na velmi nízké teploty.

    

Merino je navíc hypoalergenní, tudíž více než vhodná pro citlivou dětskou pokožku, náchylnou na ekzémy, alergie či opruzeniny. Kromě všech těchto super vlastností navíc není takovou zátěží pro naši planetu, a to díky minimální spotřebě chemikálií a výrazně menší spotřebě vody potřebných pro výrobu oproti ostatním materiálům. U nás naleznete hned několik modelů merino pyžámek: 

Pokud si stále nevíte rady, jaký materiál vybrat, neváhejte nás kontaktovat e-mailem nebo nám zavolat na číslo +420606588845, rádi vám poradíme s výběrem.

Přejeme vám spoustu poklidných nocí :)